INTREBARI FRECVENTE AGOA NOIEMBRIE 2011


[08.12.2011]

Scrisoarea dlui Traian Stan (nr. Inreg. SIF Moldova 9595/07.12.2011) (referitor la comunicatele dvs. catre CNVM si BVB din datele de 30.11.2011 si 05.12.2011)

 

Numele meu este Traian Stan si sunt actionar la SIF Moldova. Totodata sunt un investitor pasionat de bursa si scriu despre bursa de mai bine de 6 ani de zile. Corespondez cu publicatii de specialitate si tin legatura cu investitorii nu numai din tara ci si din strainatate.

 

Avand in vedere cele mentionate in comunicatele specificate mai sus ... "SIF Moldova primeste actiuni Erste Group Bank AG in schimbul a 515104582 BCR la o rata de schimb de 1:127,9583";

... v-as ruga sa clarificati si sa ne comunicati in scris care este PRETUL ACTIUNII BCR si/sau EGB, la care s-a facut acest schimb de actiuni BCR vs EGB din punct de vedere VALORIC si nu NUMERIC, deoarece precum bine stiti aceasta tranzactie modifica atat capitalul social al SIF2, cat si celelalte rezultate economico-financiare pornind de la profit brut, marja neta, impozit, provizioane etc., elemente luate in analiza de orice investitor.

 

Un bun investitor daca doreste sa investeasca in societatea dvs. constata ca acest comunicat are unele date lipsa, adica exact aportul de capital valoric pentru schimbul de actiuni. Aceasta il va face sa fie foarte neincrezator in managementul companiei pe care o conduceti, deja existand multe discutii pe aceasta tema intre investitori, pe forumuri bursiere etc..

 

Ca urmare si avand in vedere ca doriti sa sprijiniti cat puteti de mult pentru ca piata de capital din Romania sa fie o piata matura, cel putin din punctul de vedere al relatiilor cu investitorii, va rog sa analizati aceste date si sa dispuneti comunicarea datelor solicitate, astfel incat acestea sa aiba transparenta necesara unei bune decizii de investitii.

 

Cu sinceritate,


Raspuns SIF Moldova

 

Stimate domnule Stan Traian

Comunicatele la care ati facut referire (din 30.11.2011 si 05.12.2011) reflecta implementarea hotararilor actionarilor SIF Moldova adoptate in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din 28.11.2011.

 

In acest context va reamintim ca am pus la dispozitia actionarilor, atat pentru AGOA din 24.09.2011 cat si pentru AGOA din 26/28.11.2011, toate informatiile si variantele de calcul, in mod transparent si echidistant, pentru a permite acestora fundamentarea corecta a votului.

 

Cu privire la neclaritatile mentionate in scrisoarea dumnevoastra va informam ca in cadrul tranzactiei de schimb actiuni nu exista specificatii referitoare la pretul BCR sau Erste. Asa cum s-a transmis in comunicatul SIF Moldova la care va referiti, SIF Moldova a primit 1 actiune ERSTE pentru 127,9583 actiuni BCR aportate la capitalul ERSTE. Ca urmare, tranzactia nu modifica in nici un fel capitalul social al SIF Moldova.

 

Precizam, in acelasi timp, ca pe ansamblul componentelor sale tranzactia este in derulare, urmand a comunica pietei/actionarilor rezultatele finale ale acesteia si proiectiile privind abordarile viitoare, in conformitate cu cadrul legal privind obligatiile de raportare/comunicare.

 

Va asiguram de intreaga noastra disponibilitate de dialog, in spiritul transparentei asumate consecvent in relatia cu actionarii, in concordanta cu regulile de guvernanta corporativa si cu reglementarile pietei de capital.

 

Semneaza: in conformitate cu Decizia PDG nr. 55/29.08.2011

Radulescu Nicolae

Puscas Michaela

Lupascu Gabriel


[21.11.2011]

dl. Iliescu Gabriel si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilele rezultate ale tranzactiei cu actiuni BCR, avand in vedere elementele principale din “Conditiile Tranzactiei” oferite de Erste si contextul actual al pietelor financiare.

 

Stimate domnule Iliescu Gabriel,

Apreciem solidaritatea dumneavoastra cu demersul nostru privind valorificarea participatiei BCR in conditii cat mai avantajoase pentru actionarii nostri.

 

Va asiguram ca opinia dumneavoastra cat si suportul altor actionari este extrem de important avand in vedere complexitatea problemei si consecintele potentiale ale acestei operatiuni.

 

In acest context va informam ca am pus la dispozitia actionarilor, atat pentru AGOA din 24.09.2011 cat si pentru AGOA din 26/28.11.2011, toate informatiile si variantele de calcul, in mod transparent si echidistant, pentru a permite acestora fundamentarea corecta a votului.

 

Vom fi consecventi pozitiei manifestate pe intreaga perioada a negocierilor privind clarificarea riguroasa a tuturor aspectelor interpretative (financiare si de conformitate) necesare maximizarii rezultatelor acestei potentiale tranzactii in conditiile limitative date de contextul actual al pietei de capital, de evolutiile recente inregistrate de sistemului bancar si de pozitia celorlalte SIF –uri.

 

Va asiguram ca tranzactia se analizeaza in contextul evolutiilor macro-economice, ale pietelor financiare, in special a sectorului financiar bancar, inclusiv a situatiei economico-financiare a EGB si a BCR la trimestrul III 2011.

 

Semneaza: in conformitate cu Decizia PDG nr. 55/29.08.2011

Radulescu Nicolae

Puscas Michaela

Lupascu Gabriel


[27.10.2011]

Precizare - data limita pana la care actionarii isi pot exercita dreptul prevazut la art.7 alin (1) din regulamentul CNVM 6/2009 modificat de Regulamentul CNVM 7/2010 de a introduce noi puncte pe ordinea de zi si de a prezenta proiecte de hotarari este data de 10.11.2011.