INTREBARI FRECVENTE 2017


[03.03.2017] SIF Moldova: Operatiuni AGA 4/5 aprilie 2017


[09.01.2017] Sunt un actionar al SIF Moldova de mai multi ani si doresc sa fac o propunere conducerii societatii financiare legate de profitul pe 2016.
Deoarece in anul 2016 aproximativ 130 de milioane au venit din dividente incasate de la societati din portofoliu consider ca acest bani ar trebui distribuiti catre actionari in totalitate.
Deoarece SIF Moldova are un discount foarte mare fata de valoarea activului consider necesar implementarea unui program masiv de rascumparari (pe modelul FP, SIF Banat Crisana) care sa se imbine cu politica de acordare dividende sub forma de cash.
Prin urmare propun acoradarea unui divident sub forma de cash (care sa reprezinte minimum 7-8 % randament ) + rascumpararea a minimum 5-6 % actiuni in termen de maxim 6 luni de la aprobarea in AGA.
Acum 3-4 ani cand nu se puteau rascumpara actiuni proprii fara prezenta 50 % in AGA, a fost inaintata o propunere de rascumparare a 10 % din actiuni, dar nu s-a intrunit cvorum. Acum cand nu mai este necesar sa se stranga 50 % nu se mai face propunerea. Ceva pare ciudat.
Daca va uitati pe graficul actiunii in ultimii ani o sa vedeti o evolutie dezastruoasa a pretului actiunii, desi valoarea VUAN a crescut. Pentru actionari (si banuiesc ca si pentru D-voastra care reprezentati interesele acestora) randamentele au fost foarte mici, cu atat mai mult in ultimii 2 ani cand s-a si distribuit un dividend foarte mic.
Tin sa precizez ca aceste propuneri au fost privite cu interes si de alti actionari mult mai semnificativi ai SIF Moldova, precum NN pensii si fondurile de pensii Allianz.
Astept cu interes un raspuns din partea D-voastra.

 Stimate actionar,
Coordonatele strategiei SIF Moldova prezentata si aprobata de actionari in Adunarile generale din anii 2014 -2016 s-a bazat pe cresterea pe termen lung a valorii activelor administrate concomitent cu o politica de dividend predictibila, care a remunerat capitalul investit la un nivel superior randamentelor oferite de plasamentele monetare.
In actualul mandat, Consiliul de Administratie a reusit nu numai sa majoreze substantial valoarea SIF Moldova ci a si distribuit dividende catre actionari cu randamente de peste 5%.
In perioada 2014 30.09.2016, valoarea totala a dividendelor distribuite, impreuna cu investitiile efectuate a fost de 694,5 mil.lei, depasind cu mult suma totala a dividendelor primite impreuna cu profitul din investitii financiare cedate, de 551 mil.lei.
In ultimii 3 ani, actiunea SIF2 (inclusiv dividendele distribuite) a oferit actionarilor un randament cumulat de 28%. (Dy% de 5,1% in 2014, respectiv 6,4% in 2015 si 6% in 2016-raportat la preturile anterioare AGA de aprobare dividend).
In continuare va multumim pentru colaborare si va asiguram ca propunerile trimise de dvs. vor fi analizate cu toata atentia in contextul elaborarii programului de activitate pentru 2017.