INTREBARI FRECVENTE AGAE, AGAO 4/5 APRILIE 2013


INTREBARI FRECVENTE AGAE, AGAO 4/5 APRILIE 2013

[15.03.2013] corespondenta cu actionarul Iulian Circiumaru
Intrebare: Atasat va transmit documentele necesare inregistrari in baza Dvs.de date ca ,Actionar cu un numar de actiuni de ….
Deasemeni va solicit sa ma informati conform legislatiei in vigoare in mod constant si corect asupra deciziilor importante luate de catre Conducere cu efecte directe ce se resfring asupra tuturor actionarilor Va aduc la cunostinta faptul ca, pentru orice Decizie pe cale a ne afecta drepturile legale de Actionari conform legislatie in vigoare cit si pentru tentativele de Fraudare ale Societati imi rezerv dreptul legal de a depune plingere penala la toate organele competente impotriva celor care decid in mod fraudulos contra intereselor Actionarilor
Va solicit sa imi transmiteti data de referinta pentru stabilirea distribuiri Dividendelor

Raspuns: Suntem onorati de faptul ca la inceputul lunii februarie ati decis sa va cresteti participatia la SIF Moldova si sa deveniti un actionar activ, implicat in activitatea SIF Moldova SA pe piata de capital.
SIF Moldova SA, consecventa principiilor de guvernanta corporativa, a incurajat si sustinut permanent contactul dintre actionari si managementul societatii pentru a asigura o reactie prompta si in concordanta cu interesul general al tuturor actionarilor societatii astfel incat acestia sa constientizeze faptul ca apartin acestei societati si ca aceasta apartententa le asigura atat beneficii cat si perspective de dezvoltare investitionala pe termen mediu si lung.
In acest sens, SIF Moldova SA a avut o politica constanta de informare ampla a actionarilor, prin publicarea pe web-siteul propriu si al BVB precum si in presa de specialitate (Ziarul Bursa; Ziarul Financiar; ziarele locale si alte publicatii ale presei scrise si/sau on-line), comunicate, rapoarte, newsletter, scrisori adresate actionarilor, sondaje de opinie in randul actionarilor, raspunsuri la intrebarile formulate de actionari, astfel incat sa asiguram permanent informarea actionarilor si in general a tuturor investitorilor cu privire la obiectivele societatii si stadiul de realizare a acestor obiective.
Suntem convinsi ca interesul dvs. ca investitor pe piata de capital, in ceea ce priveste SIF Moldova SA s-a bazat si pe atitudinea deschisa la nou, bazata pe principii corporatiste solide si acceptate la nivel mondial, principii propuse si implementate cu succes in ultimii patru ani de catre conducerea SIF Moldova SA si care au facut din SIF Moldova SA prima companie de pe piata de capital autohtona care a promovat si instituit o conducere corporativa bazata pe un cod de guvernanta corporatista.
Intreaga activitate a SIF Moldova SA este o activitate procedurata, care asigura permanent filtre de control a deciziei astfel incat, derularea tuturor operatiunilor desfasurate de catre societate sunt supuse unor trepte de verificare succesiva atat din punct de vedere al oportunitatii deciziei cat si din punct de vedere al legalitatii. In cadrul societatii exista personal specializat si compartimente specializate care se ocupa cu urmarirea, verificarea si identificarea tuturor riscurilor care pot aparea la nivelul societatii, asigurandu-se permanent o monitorizare a acestor riscuri precum si o activitate proactiva de identificare si gestionare corespunzatoare a tuturor riscurilor astfel incat sa se asigure prevenirea oricaror erori sau a fraudelor de orice natura.
Desi noi incercam permanent sa asiguram un cadru corespunzator desfasurarii activitatii SIF Moldova, in ipoteza in care identificati unele aspecte legate de neconformitati sau nerespectare a drepturilor actionarilor, va rugam sa ne sesizati aspectele respective, urmand ca noi sa intreprindem imediat toate masurile necesare pentru cercetarea si verificarea aspectelor semnalate de dvs. si in acelasi timp sa informam toti actionarii cu privire la constatarile rezultate ca urmare a acestor verificari.
Suntem convinsi ca, prin accesarea web-site-ului SIF Moldova SA www.sifm.ro o sa gasiti raspunsuri complete la toate intrebarile dvs. actuale si/sau viitoare precum si multe alte informatii legate de activitatea societatii si drepturile actionarilor. Mare parte din aceste informatii pot fi regasite si in presa de specialitate precum si pe web-site-ul BVB.
In speranta ca prin raspunsul nostru amplu am reusit sa clarificam unele din intrebarile inerente oricarui nou investitor in actiunile SIF Moldova SA, va asiguram de totala noastra deschidere in raport cu doleantele actionarilor si va multumim pentru interesul manifestat fata de actiunile companiei, salutand de asemenea aderarea dvs. la “familia” actionarilor SIF Moldova SA precum si la principiile si valorile corporatiste promovate noi pe piata de capital din Romania.
Am aprecia daca am primi opinii/recomandari de la dumneavoastra privind “ Codul de Guvernanta Corporativa al SIF Moldova” in care veti regasi principiile de guvernanta corporative  implementate in activitatea curenta. Codul este  aliniat celor mai bune practici internationale in materie, in conformitate cu cea mai avansata legislatie aplicabila.
Va indicam ca, pentru informatii complete si actualizate  privind materialele de pe ordinea de zi precum si privind mijloacele, procedurile si formularele de vot aferente Adunarilor Generale Extraordinara si Ordinara a Actionarilor SIF Moldova din 04/05 aprilie  2013, sa accesati www.sifm.ro.
(v. punctul 12 de pe ordinea de zi a AGA-O: propunere data de inregistrare- data de 22.04.2013).

Raspuns catre d-nul Ioan Ionita – actionar SIF Moldova

Stimate domnule Ioan Ionita,
Va multumesc pentru increderea acordata investind in actiunea SIF Moldova. Apreciez interesul dumneavoastra de a a fi informat si mai ales structura intrebarilor dv care dovedesc clar ca sunteti un actionar initiat si familiarizat cu principiile guvernantei corporative.
Nu voi raspunde foarte detaliat, colegii mei nominalizati (d-na Puscas - coordonator serv relatii cu investitorii, dl Radulescu - sef serv Control intern - reprez CNVM si dl Lupascu - sef serv juridic) va vor sprijini in indentificarea tuturor informatiile solicitate (continute in materialele pregatite pentru Adunarea Generala a Actionarilor).
Fac doar o precizare: materialele noastre (rapoarte, prezentari, comunicate etc) si rapoartele "Deloitte" si "KPMG" (vezi sitte "www.sifm.ro") sunt interactive, permitand accesarea unor informatii de sinteza sau complementare care sa regasesc in anexele la rapoarte si/sau la situatiile financiare.
Am adoptat rezolutii in AGA si CA care sa asigure predictibilitatea si transparenta managementului (strategie multianuala, politica de dividend predictibila, cod de conduita, Reglementari Interne avizate CNVM - publice, contracte de administrare si management - publice) care ne individualizeaza clar in piata de capital.
Cu doar o luna in urma am adoptat Codul de Guvernanta Corporativa - primul dupa cate stim noi in piata de capital/SIF-uri. Organigrama, Regulamentul de organizare si functionare al CA, Reglementarile interne, asigura separarea functiei de administrare de cea de control. Prin adoptarea documentelor invocate (Cod, Reglementari interne, Proceduri de sistem, operationale si de lucru, Organigrama, etc) se asigura o diviziune clara a responsabilitatilor de supraveghere si control in raport cu atributiile conducerii executive (PDG si VPDGAdj).
La nivelul CA, Comitetele create sunt formate exclusiv din membrii CA neexecutivi si independenti, din acestea nefacand parte Presedintele Director General si Vicepresedintele.
La nivelul executivului, Comitetul Investitional si cel al managementului riscului decizional, conducatorii (PDG si VP) au doar un vot consultativ si minoritar 2 voturi din 5) si nu fac parte din Comitetul de risc.
Am adoptat Codul si standardele de etica, obligatorii pt. toti administratorii, inclusiv PDG si VP. Adoptarea Codului de guvernanta va asigura ridicarea standardului si performantei noastre sub un control/supraveghere asumata prin metodologia de evaluare pe care am propus-o dv actionarilor, public, odata  cu "Codul" (v www.sifm.ro/AGA 2013/materiale AGA). Metodologia de evaluare propune algoritmi clari de masurare a performantei, prin intermediul analizei calitative si cantitative (detaliat descrisa in continutul materialelor corespunzatoare problematicii AGA-O).
Va multumesc inca o data pentru atitudinea dumneavoastra responsabila in raport cu calitatea de actionar SIF Moldova si de investitor intr-un portofoliu administrat de catre actualul Consiliu de Administratie. Am asigurat si propunem o strategie responsabila de administrare a resurselor societatii, propunandu-va o strategie investitionala multianuala, cu mentinerea unei politici de dividend atractiva si predictibila. Toate acesteacu un numar de doar 46 salariati specializati (fata de aproximativ 119 in urma cu doar doi ani) care si-au asumat responsabilitatile presupuse de implementarea principiilor si obligatiilor corporative.

Cu stima, Costel Ceocea
Presedinte CA

Intrebare actionar – Doamna Maria Burlacu

D-le Presedinte,
Sunt un actionar de-al dvs. din judetul Iasi , am un nr. de 1176 actiuni daca as vrea sa le vand spuneti-mi va rog cum trebuie sa procedez si cat este pretul unei actiuni.

Multumesc frumos!

Raspuns

Buna ziua , Va multumim ptr incredere si ca ati ales investitia in SIF2.
Preciam ca am mentinut valarea activelor administrate. Randamentul investitiei dv este peste media depozitelor bancare. Pret atractiv de tranzactionare (aprox 1,5 ron/actiune).
Consultati sitte-ul nostru si veti gasi informatii detaliate (www.sifm.ro).

Votati / Participati la AGA.

Multumim !

Cu stima, Costel Ceocea
Presedinte CA

 

Intrebare actionar – Domnul Circiumaru Iulian

Raspuns

Referitor la scrisoarea dvs. inregistrata la SIF Moldova sub nr.2634 din data de 03.04.2013 va informam urmatoarele:

Daca detineti informatii sau aveti elemente care sa sustina aspectele sesizate, va rugam sa ne comunicati informatiile/documentele despre care faceti vorbire. Informatiile si documentele vor fi directionate catre organele de control ale SIF Moldova, respectiv Auditul Intern si Controlului intern pentru a fi verificate si valorificate in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

De asemenea, in cazul in care aveti cunostinta despre savarsirea unor infractiuni, va recomandam sa va adresati organelor abilitate pentru ca acestea sa adopte masurile legale pe care le considera necesare si oportune.

Postal, va remitem exemplarul nr.2 al adresei dumneavoastra, insotit de raspunsul SIF Moldova la scrisoarea dvs. anterioara nr.2057/15.03.2013 (nr. SIF Moldova 2059/15.03.2013).

Cu deosebita stima,   
In numele Consiliului de Administratie al SIF Moldova SA
Conform Deciziei nr. 11/2012
Puscas Mihaela
Radulescu Nicolae
Gabriel Lupascu